torstai 27. joulukuuta 2012

Vanhat tatuoinnit


Hei vaan ja mukavia välipäiviä!

Onpa kerrankin ollut aikaa selailla kaikenlaisia opuksia näinä päivinä.

En malta olla laittamatta muutamaa aivan mahtavaa kuvaa kirjasta 1000 Tattoos, Henk Schiffmacher, Taschen (1996)


Sirkusnainen 1920-luku
Tatuointeja on ollut kauan ja se onkin yksi maailman vanhimmista kuvataiteen muodoista. Siksikin se on erittäin kiinnostava aihe.

Tatuoinnit ovat olleet kulttuureissa tunnettuja jo vuosituhansien ajan. Trendi oli jotenkin niin, että 20-30-luvulla tatuointien suosio laski länsimaissa ja niitä harrastivat lähinnä vain rikolliset sekä merimiehet. Myös erilaiset "friikit" sirkustaiteilijat sekä prostituoidut.

Kuvassa vasemmalla ovat sirkusnainen ja seepra 1920-luvulta. Kuva on mielestäni hyvin kaunis. Näkyy hieman huonosti tuosta, mutta naisen jalat ja kädet ovat kauttaaltaan tatuoidut. Aivan mahtava yhdistelmä teräviksi meikattujen "suppusuu"-huulten kanssa!




Taiteilija Edith Burchett, London, n. 1920-luku
Toinenkin kuva (oikealla) on 1920-luvulta.
Kauniit kuin pitsipusero ovat tämän naisen tatuoinnit. Kyllä sitä on osattu ennenkin!

Itse pidän maori -tyyppisistä tatuoinneista (poislukien tribaalit) ja olen aina ollut samoilla linjoilla, että tatuoinnin kuuluu parhaimmillaan näyttää vanhalta alkuasukasmaiselta kivellä hakatulta teokselta. Tämä ei tosiaankaan poissulje sitä, etteikö monia monia muitakin hienoja tyylejä tatuoinneissa mielestäni olisi.

Yksi ehkä yleisesti tunnetuimmista tatuoijista on Don Ed Hardy, joka on liittänyt tatuointitaidetta jo pitkään moniin tunnetuihin vaatemerkkeihin. Monista malleista puhutaankin "Ed Hardy Vintage Tattoo Wear".

Australia 1960-luku



En osaa sanoa, miten muodikas ilmiö tuo Ed Hardy tänäpäivänä on, mutta ainakin tatuoijille hänellä on suurehko merkitys, sillä hän teki tatuoinneista yleisesti enemmän hyväksyttäviä. Ed Hardy julkaisi mm. 5 julkaisun sarjan Tattootime -lehteä/kirjaa levittämään tatuoinneista ns. oikeaa tietoa.  Hardy aloitti tatuoimisen vuonna 1967, jolloin hän valmistui taidekoulusta.

1960 ja 1970-luvuilla tatuoinnit alkoivatkin nousta uudelleen suosioon, ja 1990-luvulla niistä tuli oikea trendi. Tällöin suosittuja olivat tribaalikuviot sekä muut selkeät esittävät musta ja harmaa -väriset kuvat, kuten ruusut ja pantterit.

 

Tatuoinneissa ovat trendien tuulet puhaltaneet aivan kuten kaikissa muissakin muodin osissa. Olisikin erittäin mukava kuulla näistä muotivirtauksista enemmänkin. 

Siinä mielessähän tatuointimuoti on aika uskaliasta, että vaikka trendit muuttuvat - tatuoitujen ihmisten nahka useinkaan ei :)

Lähteet:
Wikipedia Tatuointi 
Tutkielma tatuoinneista 
Kaikki kuvat: 1000 Tattoos, Henk Schiffmacher, Taschen (1996)


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti