keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Joulu on taas Joulu on taas

Jouluvalmistelut ovat alkaneet!

Kulutusjuhla voi olla hyväksi jouluna, jotta raha saadaan kiertoon. Rahaa voi kuitenkin kierrättää eri tavoin. Ei kannata ostaa sellaista mitä ei arvosta. Eikä ainakaan kannata ostaa sellaista, mitä vastaanottajakaan tuskin arvostaa. 

Klikkaa kuvaa selvemmäksi
Muistaminen vaikkapa omalla joulurunolla ilahduttaa ihan varmasti ystävää siinä missä mikä tahansa muukin – ellei jopa isommin.

Vintage ja joulu saadaan hyvin nivottua yhteen, kun otetaan mallia menneiden aikojen tavoista ja lisätään siihen hieman entisajan aitoa tavaraa.



Tämä piparitalo ja kaava ovat teoksesta Suuri Keittiökirja (Otava 1967)

Muillakin leivonnaisilla voi rakentaa joulua ja samalla vanhanajan tunnelmaa. Kuvista löytyy monta erilaista pikkuleipää jouluun. Rusinat viimeistelevät herkkuleipäset. 

Papintukka, jouluvaunut, jouluporsas, palmikko, kylvöleipä ja muita sahramileipiä, klenettejä, konjakkivannikkeita ja mantelihentusia. Nämä eivät jätä ketään kylmäksi.

Lämmintä ylle 70-luvun malliin voi pukea Maija Viitamaan suunnittelemin neulein. Kuviointi suunniteltu "lemmenlehtisistä" ja vanhojen obinugrilaisten kuvioiden mukaan. Lemmenlehdet-jakussa kuvioiden väri liukuu kauniisti sävystä toiseen. Laiho-ponchossa taas vaihtuu kuvioiden pohjaväri sävystä toiseen. 

Ohjeet ko. neuleiden valmistukseen löytyvät WSOY:n lähes 250-sivuisesta teoksesta Mary Oljen kauneimmat käsityöt, vuodelta 1976. 

Mikäli pukinkonttiin vielä haluat neuloa jotain uutta tai muistaa intohimoista neulojaa retro-ohjeilla, on tämäkin kirja myynnissä  Vintage Hertan FB-puodissa.
P. Mustapään runo "Joulusauna"

Samasta paikasta löytyy myös kirja Suomen vuosi. Sen ovat toimittaneet Y.A. Jäntti sekä Martti Haavio



Kirja on hieno kokoelma runoja ja valokuvia Suomesta. "Keväästä kevääseen" vuodelta 1951. (WSOY)

Tuolloin 50-luvulla joululahjat käärittiin vaaleaan paperiin. Ei ollut mieletöntä ylitsepursuavaa koristelua, kuten nyt. Kuitenkin nuo lahjat olivat tarkkaan vaalittuja ja arvostettuja jo silloin. Saadun lahjan merkitys saattoi olla jopa nykyistä suurempi.  

50-lukuseen tyyliin lahjat voi siis kääräistä vaikkapa Bilteman silkkipaperiin. Hintaa 150 arkille tulee yhteensä 5,45 euroa ja käärön vaikutelma on vanhanaikainen. Ympärille sopii kietaista hamppunarua. Yhdessä perheen kanssa voi olla myös mukava tuunata omat lahjapaperit maalailemalla vesiväreillä kuvioita pakkauspaperin pintaan.


Itse valmistin pojille tänä vuonna kierrätyskalenterin, pieniä kierrätettyjä leluja käyttämällä sekä ompelemalla kalenteripohjan vanhoista verhoista. Samalla tein muutaman myös myyntiin Vintage Hertan FB -putiikkiin.

Loppuun Ylen arkiston video 50-luvun Helsingistä joulukiireiden aikaan. Videolla mm. pilkahtavat perinteiset joulupadat, joihin voimme tänäkin vuonna viedä tavaroitamme toisten iloksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti